Meest gestelde vragen over DESINFECT70

Wat werkt beter tegen virussen?
- Je handen wassen met handzeep
- reinigen met desinfecterende handgel of spray

In de basis werkt je handen wassen met handzeep goed bij het verwijderen van virussen. Hoe werkt het? Anders dan bij een desinfecterende handgel of spray, doodt handzeep geen bacteriën. Dit wil niet zeggen dat je je handen hier niet goed mee schoon krijgt. De handzeep lost de oliën van de huid op, waardoor je de bacteriën er vervolgens afspoelt onder stromend water. Zelfs de bacteriën die niet gedood worden door een handgel of spray, verwijder je wel met handzeep.

Wat is vaak het probleem? Bij het gebruiken van handzeep, is het wel belangrijk om je handen op de juiste manier te wassen, zodat je alle bacteriën van je handen af kunt spoelen. Je dient je handen 20 seconden lang te wassen onder stromend water, met bij voorkeur vloeibare zeep. Zorg dat je handen helemaal zijn ingezeept en vergeet dan niet om het ook tussen je vingers en onder de nagels goed schoon te maken. Eerlijk is eerlijk: 20 seconden lijkt niet lang, maar houdt de tijd maar eens bij op een horloge. Vandaar dat vaak gekozen wordt voor een handgel of spray, omdat dit veel sneller werkt én de bacteriën doodt.

Wat werkt beter? Handgel of spray?

Op zich zou de werking van handgel niet anders moeten zijn dan die van een desinfecterende spray. De crux zit echter in het feit dat bacteriën gedood worden door alcohol (door de grote hoeveelheid alcohol, wordt het celmembraan van de micro-organismen letterlijk opgeblazen), maar dat het alcoholpercentage van het desinfecterende goedje dan wel 70% moet zijn. Doordat alcohol nogal vloeibaar is, bevatten de meeste handgels onvoldoende alcohol om de bacteriën effectief te doden. Kijk dus goed naar de inhoudsvermelding op de verpakking. Bij een gelijk alcoholpercentage (70%) zijn beide opties even effectief.

Werkt zelfgemaakte handgel net zo goed als een kant en klare handgel of spray?

Of je zelf nu een handgel maakt of een kant en klare oplossing koopt in de winkel, maakt op zich niets uit. De werking is exact hetzelfde. De crux zit in het feit dat je 70% alcohol moet gebruiken om de bacteriën en virussen effectief te doden. Een te laag alcoholpercentage maakt dat het niet werkt. Aan de andere kant zorgt een te hoge concentratie alcohol voor een geïrriteerde huid. Met andere woorden: het is een precies karweitje.

Hoe desinfecteer ik mijn telefoon het beste?

Je telefoon wassen met zeep en water (hetgeen wel effectief werkt voor je handen) gedurende 20 seconden lijkt ons geen aanrader. Zeker wanneer je dit minimaal 20 seconden doet. Zelfs al is je telefoon waterdicht, dan nog kan dit schade veroorzaken aan je telefoon. Het nadeel van het gebruik van handgel bij het schoonmaken van je telefoon is dat handgel “in je telefoon kruipt’. Of- en in hoeverre dit schade veroorzaakt aan je telefoon daar is nog weinig over gepubliceerd, maar ook dit lijkt niet een goede manier. Wat je kunt doen is een schoon doekje inspuiten met een spray die minimaal 70% alcohol bevat, of een kant en klaar desinfectiedoekje gebruiken. Het vocht in het doekje reinigt het oppervlak van je telefoon, maar ‘kruipt’ niet in je telefoon. Je zult wel heel voorzichtig moeten zijn want wanneer je teveel vocht gebruikt, kan je telefoon alsnog beschadigen. Dus ondanks het feit dat een doekje met spray de meest veilige manier is, kunnen wij niet garant staan voor claims van kapotte telefoons :-).

Het nieuwste alternatief: De eventuele ziektekiemen van je smartphone om zeep helpen met UV-licht. Een middel als Phone Soap gebruikt UV-C-licht om bacteriën en ander gespuis om zeep te helpen. Het is een relatief klein doosje, een soort minizonnebank voor je smartphone, die je toestel met UV-C-licht overspoelt om ‘m te ontsmetten. Over de effectiviteit van Phone Soap en andere UV-schoonmaakmiddelen is weinig bekend. Dat gezegd hebbende is een UV-schoonmaakbeurt wel een relatief dure grap. Zo’n minizonnebank voor je telefoon kost al snel 70 euro. En het is nog maar de vraag hoe vaak je smartphone een UV-kuurtje kan genieten.

Heb jij een vraag over het desinfecteren van handen en/of harde oppervlakten? Laat het ons weten, dan kunnen we je vraag beantwoorden en daarmee ook anderen beter informeren.